Viza za traženje posla u Njemačkoj, sve informacije (2019)
traženje posla vss

Viza za traženje posla u Njemačkoj, sve informacije (2019)

Kada aplicirate za klasičnu vizu za zapošljavanje (Zapadnobalkanska odredba), na termin čekate i preko godinu dana. Srećom, za one sa visokom stručnom spremom postoji brži način. To je viza za traženje posla u Njemačkoj.

Ova viza omugućava zainteresovanim stručnim kadrovima sa završenom priznatom visokom stručnom spremom da u svrhu traženja posla maksimalno šest mjeseci borave u Njemačkoj. Na taj način bi mogli boraviti u Njemačkoj kako bi pronašli odgovarajuće radno mjesto u skladu sa njihovim kvalifikacijama.

Šta trebate znati o vizi za traženja posla u De

  • Ova vrsta vize ne predstavlja pravo na zasnivanje radnog odnosa.
  • Ali, ukoliko tokom boravka u Njemačkoj pronađete odgovorajuće zaposljenje u peridou odobrene vize, možete podnijeti zahtjev za potrebnu boravišnu dozvolu u Uredu za strance bez da napustite Njemačku!
  • Njemačka je pored svih ponuđenih vrsta viza, omogućila visokoškolovanim kadrovima skraćeni put do zaposlenja, upravo uz pomoć “vize za traženje posla”
  • „Njemačka viza za traženje posla“ trenutno najkraći mogući put do posla u Njemačkoj za osobe koje imaju završen fakultet. Na drugom mjestu je „Plava karta“ za koju već postoji dosta tekstova i za koju se čeka malo duže, po mojim procjenama do mjesec dana duže nego za vizu za traženje posla.

Kako aplicirati za vizu za traženje posla u Njemačkoj

Ova viza se prijavljuje također preko njemačke ambasade u vašoj državi. Prijavu možete naći na zvaničnoj stranici ambasade. U ovom članku nalazi se link za prijavu vize za traženje posla u Njemačkoj za BH građane, preko njemačke ambasade u Sarajevu. (KLIK na crveni link ispod).

RK-Termin – Kategorie

Schengen, Au-Pair, FSJ/BFD, Sprachkurs, Arbeitsplatzsuche (Jobseeker), Personalaustausch, Arbeitsaufnahme auf Binnenschiffen / Schengen, Au Pair, volontere, jezički kurs, viza u svrhu traženja posla (jobseeker), razmjena kadrova, zaposlenje na brodovima

Viza za traženje posla – potrebna dokumentacija (potpuna lista)

  1. Ovjerena fotokopija fakultetske diplome na maternjem jeziku, (obična ovjera kod notara ili u Općini i APOSTILE ovjera u nadležnom sudu)
  2. Ovjerena fotokopija fakultetske diplome prevedene na njemački(ja sam predao i ovo Apostile, mada nisam siguran da li je i ovdje Apostile obavezan. Nigdje ne piše, ali bolje ovjeriti i ovo Apostile radi sigurnosti, traze dlaku u jajetu)
  3. Ovjerena fotokopija dodatka fakultetske diplome na maternjem jeziku (DODATAK DIPLOMI – obična ovjera kod notara ili u Općini)
  4. Ovjerena fotokopija dodatka fakultetske diplome na engleskom jeziku (DIPLOMA SUPLEMENT/ kod mene je bio originalan primjerak na engleskom – obična ovjera kod notara ili u Općini)
  5. Potvrda o priznavanju fakultetske diplome (Zeugnesbewertung) iz Bonn-a, Njemačka (original i jedna ovjerena kopija kod notara ili u Općini)  za sve fakultete koji su prema njemačkom ministarstvu kulture oznaceni kao „H +/- „ . Provjeriti na: http://anabin.kmk.org/no_cache/filter/institutionen.html svako za svoj fakultet koju oznaku ima. Na ovoj stranici su detaljna objašnjenja ovih oznaka i drugih detalja. Ukoliko je fakultet označen kao „H +“ , ova potvrda nije obavezna nego je dovoljno isprintati sa stranice anabin.kmk.org da je fakultet zvanično priznat u Njemačkoj i pronaći svoju titulu na istoj stranici te i nju printati.
  6. Garantno pismo od nekoga ko već živi u Njemačkoj i ko za vas garantuje da vas može izdržavati u periodu od šest mjeseci na koji se ova viza odobrava. Umjesto garantnog pisma mogu se priložiti tri izvoda iz banke na kojima se vidi da imaš minimalno 4.320,00 eura i koji su ustvari garancija da se samostalno možeš izdržavati tokom traženja posla u Njemačkoj.
  7. Ispunjen zahtjev za izdavanje vize koji se preuzme sa stranice ambasade
  8. Dvije biometrijske fotografije
  9. Dvije color kopije prve dvije stranice pasoša
  10. Nekoliko isprintanih e-mailova na kojima se vidi komunikacija sa potencijalnim poslodavcima, intervjui, pozivi na intervjue, i sl.
  11. Motivaciono pismo vezano za odlazak u Njemačku i traženje posla u Njemačkoj (prevedeno na njemački), svojeručno potpisano
  12. CV na njemačkom, svojeručno potpisan
  13. Termin za predavanje zahtjeva za vizu se dobije na e-mail. Taj e-mail u kojem je naznačen datum i vrijeme termina, isprintati i ponijeti sa ostalom dokumentacijom.
  14. Pasoš na uvid
  15. Novac u tačnom iznosu 150 KM (za BiH), kusur ne vraćaju

Napomene: Svi dokumenti trebaju biti obavezno u dva primjerka. Ovdje gdje su ovjere u pitanju ide ovjeren dokument i njegova kopija. Obje kopije ne trebaju biti ovjerene.Za sve dokumente koji se prilažu treba ponijeti originalne dokumente na uvid. Kad se viza odobri, trebat će još i osiguranje za period od šest mjeseci, ali to svakome saopšte i službenici koji rade u ambasadi kad vam budu javljali da dođete po vizu.

This Post Has 33 Comments

  1. Поштовани,
    Да ли сте упућени у евентуалне измјене од 1.01.2020. год. око добијања радне дозволе на подручју Њемачке за високообразоване људе?

    Хвала на одговору.

  2. Pozdrav Jovana,
    Da, upoznat sam sa tim izmjenama i pripremam članak o tome. Stvar je jednostavna, radi se o identičnom načinu prijave vize kao što je opisano u ovom članku. Dakle to je viza za trazenje posla koja je novom odredbom samo proširena i na zanate a ne samo za visokoobrazovane. Takodjer vrijedi ce za cijeli Svijet a ne samo za Balkan.
    Što se vas lično tiče, vi već sada mozete aplicirati za ovu vizu u njemackoj ambasadi u vasoj zemlji.
    Takodjer ja vam mogu pomoci u trazenju radnog mjesta i stana. Za vise informacija pisite mi pomocu opcije kontakt ovdje na sajtu.
    Sretno i hvala na vasem komentaru

  3. Pozdrav, da li možete reći molim Vas kakva je procedura kasnije kada nađete posao i predate u Njemačkoj papire dalje za radnu vizu. Za nekoga kome je diploma priznata u Njemačkoj i želi tamo da radi posao u struci, šta je kasnije potrebno od papira, zapravo najviše me interesuje da li trebam imati položen određeni nivo njemčkog jezika ili će biti dovoljno da se upiše kurs tamo. Znate li ima li kavih bitnih uslova koje trebam da znam prije nego što apliciram za ovu vizu .
    Srdačan pozdrav ,
    Hvala.

    1. Postovana Ana,
      Zakon je donešen, još samo treba biti potvrdjen od odredjenih zakonskih tijela u Njemačkoj. Potvrda se očekuje vrlo brzo, najkasnije do kraja godine. Da biste dobili ovu vizu u ambasadi (brži postupak nego kod obične vize),potrebno je da imate odredjeni novac na računu (vjerovatno 5000 eura), da poznajete njemački jezik vjerovatno na nivou b1 ili b2, zavisno od struke. Kada nadjete posao, boravisnu i radnu vizu riješavate u Njemačkoj. Pošaljite mi email o tome koju skolu imate zavrsenu i koji posao trazite u Njemačkoj, mozda vam mogu pomoci u trazenju posla.
      Više informacija na linku: https://youtu.be/zLWPYxbKVEQ

  4. A koji zakon je donesen, na šta se to odnosi, nisam sigurna da razumijem taj dio.

  5. Zakon koji se odnosi na useljavanje stručne radne snage izvan zemalja Europske unije. To vam je ustvari viza za trazenja posla u Njemackoj. Taj zakon postoji odavno i za tu vizu vec sada mozete aplicirati. Novi zakon je ustvari prosirenje ovog postojeceg zakona i novina je ta, da se nakon pronalska posla u Njemackoj, radna viza dobija u Njemackoj tj ne morate se vracati u ambasadu Njemacke u vasoj maticnoj zemlji.

    1. Pored toga, zakon je prosiren i za zanatlije, dok je dosad vazio samo za osobe za visokom strucnom spremom.

  6. Pozdrav! Planiram da podnesem zahtjev za vizu za trazenje posla. Da li trebam priloziti sertifikat o poznavanju njemackog jezika?

  7. Pozdrav, dokaz o poznavanju jezika je potreban za visokokvalificirane radnike i to nivo b1 do nivoa c2, zavisno od struke i posla koji planirate raditi u Njemackoj.

    1. Dakle, za osobe sa fakultetskom diplomom nije neophodan, vec samo za VKV radnike? Hvala Vam na odgovoru!

  8. Ne! Jezik je potreban sigurno od VKV pa nadalje. Dakle 5. stepen strucne spreme i dalje trebaju znanje o poznavanju jeziku.
    Detaljnije:
    V Visoko kvalifikovani radnik – b1
    VI (VI1 i VI2) Više obrazovanje (I stepen fakulteta) b2
    VII1 Visoko obrazovanje b2 ili c1 (zavisno od posla, pokrajine…)
    VII2 Magistratura b2 ili c1
    VIII Doktorat nauka c1 ili c2
    Napomena ovo nisu sluzbene smjernice nego sam napisao na osnovu licnog iskustva i iskustva citatelj portala sa kojima sam raugovarao.

    1. Programer sam po zanimanju (visoko obrazovanje) i planiram da apliciram za vizu za trazenje posla u ambasadi u Sarajevu.
      Nadovezao bih se na komentar u vezi sa poznavanjem jezika.

      Da li imate informaciju da li je sertifikat o poznavanju jezika neophodan, ili je samo pozeljan u smislu da je i bez njega moguce dobiti vizu?

      Na spisku dokumentat potrebnih za vizu na sajtu ambasade se ne pominje poznavanje jezika.
      Imam polozen OSD B1 (polozen u Srbiji), ali sam nedavno naisao na informaciju da u ambasadi u Sarajevu vise nece priznavati OSD sertifikate izdate izvan Austrije.

  9. Pozdrav,
    Prije svega svaka cast na ulozenom trudu i radu.
    Zanima me da li se ova viza za trazenje posla moze prevesti u radnu dozvolu, ako se pronadje posao SSS, tipa konkurises kao inzenjer a pronadjes posao kao operate?
    Gdje se mogu pronaci informacije o uslovima za radnu dozvolu, posle vize za trazenja posla?

    Hvala unapred!

  10. Postovani
    Da li mozete reci da li se moze aplicirati na plavu kartu sa srednjom tehnickom skolu 12 god iakustva u struci i ako bi donjeo ugovor od njem poslodsvca za istu struku

    1. Pozdrav, koliko ja znam plava karta je samo za osobe sa fakultetskom diplomom. Osobe sa srednjom skolom zasad moraju ici na obicnu radnu vizu. To ce se vjerovatno promjeniti pocetkom iduce godine kada na snagu stupa novi zakon. Po tom zakonu moci ce te aplicirati za vizu za trazenje posla u Njemackoj, cak i sa srednjom skolom (sto po trenutnom zakonu nije moguce).

  11. Anonymous

    Pozdrav;

    Sto se tice vize u svrhu zaposljavanja,job seeker visa. Imam visoku strucnu spremu,tj zavrsen fakultet,i planiram aplicirati za vizu,ali malo me je strah hocu li uspjeti pronaci posao. Htio bih da pitam mora li posao koji trazim sa ovom vizom bas biti povezan sa smjerom koji sma zavrsio ili ako sam dobio vizu i pronadjem nesto nevezano za to mogu li opet dobiti zaposlenje?

    Unaprijed hvala

    1. Da , morate se prijaviti sa visokom str spremom. Viza za trazenje posla vazi samo sa osobe sa takvom spremom. Od januara sljedece godine ocekuju se izmjene zakona pa ce i osobe sa zanatom moci aplicirati za ovu vizu

  12. Koliko se ceka termin u ambasadi u Sarajevu za Vizu za trazenje posla? Hvala.

  13. Zdravo. Zanima me da li je neophodno da predam CV, motivaciono pismo i e-mailove prilikom podnošenja zahtjeva u ambasadi? To recimo nije navedeno u info listu? Jesu li to dodatno tražili ili kako ste znali da i to treba položiti?
    Još nešto, jesam li obavezna da budem u Njemackoj prijavljena prilikom traženja posla? Iskreno, ne mislim boraviti tamo nego po potrebi otići na razgovor ili slično. Već imam par opcija, ova viza je više način na brzo završim sve neophodno da počnem raditi. I jos nesto, koje obaveze ima osoba koja mi bude dala Verpflichtungserklärung? Ne znam, uplacivati neki novac na racun ili slicno? Mozda glupo pitanje alias nije zbog mene :). Hvala unaprijed.

  14. Zdravo! Po zanimanju sam uciteljica, dakle VSS, sta mi je sve potrebno da bih predala zahtjev za vizu za trazenje posla(najvise me zanima poznavanje nj. jezika, da li i koji stepen moram vec unaprijed imati).? I koliko bih cekala maksimalno ukoliko se sad registrujem za termin?

    1. Listu potrebnih dokumenata imate poborojanu u ovom članku. Tome dodajte B2 certifikat i mozete predati za ovu vizu. Vrijeme cekanja termina mi nije poznat, mislim oko 6 mjeseci. Sretno

  15. Pozdrav,

    zanima me da li je moguce dobiti vizu za trazenje posla bez poznavanja njemackog jezika ?
    Sluzbeni jezik u firmi u kojoj planiram poceti radni odnos je engleski. Radi se o deficitarnom zanimanju, a plata je malo ispod uslova za plavu kartu, oko 39 k eura, tako da moram odustati od plave karte i okrenuti se ovoj opciji.

    Dodatno me zanima, ukoliko dobijem garanciju od nekog iz Njemacke, iz odredjene pokrajine, da li moram u toj pokrajini naci posao, ili to ne mora biti povezano ?

    Unaprijed hvala na odgovoru

    1. Pozdrav, odgovorio sam vam na email

  16. Pozdrav admine,
    Da li znaš kakva je situacija što se tiče posla u nastavi kao nastavnik/profesor engleskog jezika? Pretpostavljam da treba B2 da bi radio u nastavi, ako ne i C1? Koliko je teško naći posao u Bavarskoj? Znači li mi šta master diploma sa fakulteta političkih nauka?
    Puno pitanja postavih… ne zamjeri!

    Veliki pozdrav i hvala na nesebičnoj pomoći!

    1. Za nastavnika engleskog prednost imaju “native speakers” sto ne znaci da za vas nema nade. Saljite CV i nadajte se pozitivnom odgovoru. Naravno uradite i priznavanje diplome, to mozete pokrenuti jos dok ste u svojoj maticnoj zemlji. Za nastavu vam treba c1. Ako ste diplomu stekli na pedagoskom fakultetu npr mozete raditi i u vrticu ili domu za djecu, i to sa B2 nivoom jezika. Posla u bavarskoj ima to je velika pokrajina. Diploma pol nauka je isto ok ali i ti ce vam trebati priznavanje naravno. Sretno

  17. Krecem sa kursom jezika, pa cu i diplomu na nostrifikaciju. Danke!

  18. Poz jedno kratko pitanje. Nasao sam posao I stan u Nemackoj. Poslodavac ce uraditi sve sto treba sto se tice papira .moje pitanje je da li bi trebao da se vracam za Bih radi radne dozvole ili poslodsvac moze to zavrsiti ovde. Unapred se zahvaljujem.

    1. Sa non eu pasosem moracete se vratiti u BiH na termin za dobijanje vize.

  19. Da li se za vizu priznaje prevod diplome od strane sudskog prevodioca za njemački jezik iz druge zemlje? Npr., diploma izdata na fakultetu u Srbiji, prevedana od strane sudskog prevodioca u Srbiji, a hoću da apliciram za vizu za traženje posla u BiH?

    1. Mislim da to ne igra neku ulogu, mada ako zelite biti 100% sigurni prevedite diplomu kod sudskog tu maca u BiH ili u EU

  20. Po zanimanju sam diplomirani ekonomista i zanima me da li je tesko pronaci posao kada sw vec tamo dodje ? Od prijatelja sam cuo da je uzaludno bez ugovora ici pa me sad zanima kakva je realnost ?
    Planirao sam u Bavariu i govorim Engleski jezik plus njemacki B1.
    Hvala

  21. Pozdrav koja je procedura da predam za vizu za traženje posla bez VSS,imam već ugovor za posao,šta moram sve od papirologije predati i koliko se dugo čeka termin

  22. Pozdrav. Mene zanima da li ja sa VSS mogu aplicirati za termin za plavu kartu bez obzira sto bruto plata nije dovoljna ili moram aplicirati za termin klasicne vize koji se ceka 18 mjeseci bez obzira na strucnu spremu. Za ovu vizu trazenja posla nema trnutno mogucnosti.

Napiši pitanje ili komentar - NIJE potrebno upisati e-mail i webpage, upišite samo ime (name)

Close Menu
%d bloggers like this: