Viza za traženje posla u Njemačkoj, sve informacije (2019)
traženje posla vss

Viza za traženje posla u Njemačkoj, sve informacije (2019)

Kada aplicirate za klasičnu vizu za zapošljavanje (Zapadnobalkanska odredba), na termin čekate i preko godinu dana. Srećom, za one sa visokom stručnom spremom postoji brži način. To je viza za traženje posla u Njemačkoj.

Ova viza omugućava zainteresovanim stručnim kadrovima sa završenom priznatom visokom stručnom spremom da u svrhu traženja posla maksimalno šest mjeseci borave u Njemačkoj. Na taj način bi mogli boraviti u Njemačkoj kako bi pronašli odgovarajuće radno mjesto u skladu sa njihovim kvalifikacijama.

Šta trebate znati o vizi za traženja posla u De

  • Ova vrsta vize ne predstavlja pravo na zasnivanje radnog odnosa.
  • Ali, ukoliko tokom boravka u Njemačkoj pronađete odgovorajuće zaposljenje u peridou odobrene vize, možete podnijeti zahtjev za potrebnu boravišnu dozvolu u Uredu za strance bez da napustite Njemačku!
  • Njemačka je pored svih ponuđenih vrsta viza, omogućila visokoškolovanim kadrovima skraćeni put do zaposlenja, upravo uz pomoć “vize za traženje posla”
  • „Njemačka viza za traženje posla“ trenutno najkraći mogući put do posla u Njemačkoj za osobe koje imaju završen fakultet. Na drugom mjestu je „Plava karta“ za koju već postoji dosta tekstova i za koju se čeka malo duže, po mojim procjenama do mjesec dana duže nego za vizu za traženje posla.

Kako aplicirati za vizu za traženje posla u Njemačkoj

Ova viza se prijavljuje također preko njemačke ambasade u vašoj državi. Prijavu možete naći na zvaničnoj stranici ambasade. U ovom članku nalazi se link za prijavu vize za traženje posla u Njemačkoj za BH građane, preko njemačke ambasade u Sarajevu. (KLIK na crveni link ispod).

RK-Termin – Kategorie

Schengen, Au-Pair, FSJ/BFD, Sprachkurs, Arbeitsplatzsuche (Jobseeker), Personalaustausch, Arbeitsaufnahme auf Binnenschiffen / Schengen, Au Pair, volontere, jezički kurs, viza u svrhu traženja posla (jobseeker), razmjena kadrova, zaposlenje na brodovima

Viza za traženje posla – potrebna dokumentacija (potpuna lista)

  1. Ovjerena fotokopija fakultetske diplome na maternjem jeziku, (obična ovjera kod notara ili u Općini i APOSTILE ovjera u nadležnom sudu)
  2. Ovjerena fotokopija fakultetske diplome prevedene na njemački(ja sam predao i ovo Apostile, mada nisam siguran da li je i ovdje Apostile obavezan. Nigdje ne piše, ali bolje ovjeriti i ovo Apostile radi sigurnosti, traze dlaku u jajetu)
  3. Ovjerena fotokopija dodatka fakultetske diplome na maternjem jeziku (DODATAK DIPLOMI – obična ovjera kod notara ili u Općini)
  4. Ovjerena fotokopija dodatka fakultetske diplome na engleskom jeziku (DIPLOMA SUPLEMENT/ kod mene je bio originalan primjerak na engleskom – obična ovjera kod notara ili u Općini)
  5. Potvrda o priznavanju fakultetske diplome (Zeugnesbewertung) iz Bonn-a, Njemačka (original i jedna ovjerena kopija kod notara ili u Općini)  za sve fakultete koji su prema njemačkom ministarstvu kulture oznaceni kao „H +/- „ . Provjeriti na: http://anabin.kmk.org/no_cache/filter/institutionen.html svako za svoj fakultet koju oznaku ima. Na ovoj stranici su detaljna objašnjenja ovih oznaka i drugih detalja. Ukoliko je fakultet označen kao „H +“ , ova potvrda nije obavezna nego je dovoljno isprintati sa stranice anabin.kmk.org da je fakultet zvanično priznat u Njemačkoj i pronaći svoju titulu na istoj stranici te i nju printati.
  6. Garantno pismo od nekoga ko već živi u Njemačkoj i ko za vas garantuje da vas može izdržavati u periodu od šest mjeseci na koji se ova viza odobrava. Umjesto garantnog pisma mogu se priložiti tri izvoda iz banke na kojima se vidi da imaš minimalno 4.320,00 eura i koji su ustvari garancija da se samostalno možeš izdržavati tokom traženja posla u Njemačkoj.
  7. Ispunjen zahtjev za izdavanje vize koji se preuzme sa stranice ambasade
  8. Dvije biometrijske fotografije
  9. Dvije color kopije prve dvije stranice pasoša
  10. Nekoliko isprintanih e-mailova na kojima se vidi komunikacija sa potencijalnim poslodavcima, intervjui, pozivi na intervjue, i sl.
  11. Motivaciono pismo vezano za odlazak u Njemačku i traženje posla u Njemačkoj (prevedeno na njemački), svojeručno potpisano
  12. CV na njemačkom, svojeručno potpisan
  13. Termin za predavanje zahtjeva za vizu se dobije na e-mail. Taj e-mail u kojem je naznačen datum i vrijeme termina, isprintati i ponijeti sa ostalom dokumentacijom.
  14. Pasoš na uvid
  15. Novac u tačnom iznosu 150 KM (za BiH), kusur ne vraćaju

Napomene: Svi dokumenti trebaju biti obavezno u dva primjerka. Ovdje gdje su ovjere u pitanju ide ovjeren dokument i njegova kopija. Obje kopije ne trebaju biti ovjerene.Za sve dokumente koji se prilažu treba ponijeti originalne dokumente na uvid. Kad se viza odobri, trebat će još i osiguranje za period od šest mjeseci, ali to svakome saopšte i službenici koji rade u ambasadi kad vam budu javljali da dođete po vizu.

Napiši pitanje ili komentar - NIJE potrebno upisati e-mail i webpage, upišite samo ime (name)

Close Menu
%d bloggers like this: